Hozzájárulás a fenntartható élelmiszer-ellátáshoz

2050-re szeretnénk elérni a NetZero célkitűzésünket, azonban ennél is érdekesebb a középtávú cél, amely szerint 2030-ra 50%-kal csökkentjük a sütőüzemektől és a szállításból származó kibocsátást.

Nem egyszerű feladatra vállalkoztunk, azonban úgy gondoljuk, hogy mindez megvalósítható, ha az egész vállalatunk részt vesz a munkában.

A Lantmännen Unibake éves szén-dioxid-kibocsátása 823.000 tonna CO2. (bázisév: 2019).

Ugyanakkor érdekes tény, hogy az összes kibocsátás 91%-a olyan kibocsátásokból származik, melyek nem a mi irányításunk alatt állnak. A termékeinkhez felhasznált nyersanyagok (liszt, magvak, vaj, pálmaolaj, növényi olajok, tojás stb.) a kibocsátások 62%-át teszik ki.

Ebből a liszt önmagában 23%-ot tesz ki - ez egy olyan lábnyom, amelynek mértékén nehéz változtatni, mert vállalatunkon kívül, a termőföldön kezdődik. Az elmúlt évek során a Lantmännen kollégái komoly tapasztalatra tettek szert klímabarát megoldásokkal kapcsolatban, amely révén lehetőség nyílik számunkra, hogy hatást gyakoroljunk üzemeink lisztlábnyomára.

Tudományosan megalapozott éghajlatvédelmi célkitűzéseink

A Lantmännen Unibake-nél azt a klímavédelmi célt tűztük ki, hogy legkésőbb 2050-ig nullára csökkentjük CO2-kibocsátásunkat. Ennek eléréséhez az alábbi célokat követjük:

2027-ig:

  • a beszállítók 72%-ának rendelkeznie kell tudományosan megalapozott célokkal, amelyek kiterjednek a beszerzett árukra vagy szolgáltatásokra, a szállításra, logisztikára, valamint az üzleti utazásokra.

2030-ig:

  • A vállalat által közvetlenül és közvetve termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának 50%-os csökkentése a 2019-es kiindulási szinthez képest.
  • A vállalaton kívüli, de kapcsolatban álló felek üvegházhatású-gázok kibocsátásának 30%-kal történő csökkentése a 2019-es kiindulási szinthez képest.

2050-ig:

  • Az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes mértékű lecsökkentése.
  • A vállalat által közvetlenül és közvetve termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának 90%-kal történő csökkentése a 2019-es kiindulási szinthez képest.
  • A vállalaton kívüli, de kapcsolatban álló felek üvegházhatású-gázok kibocsátásának 90%-kal történő csökkentése a 2019-es kiindulási szinthez képest.

* A célérték magában foglalja a biogén, földdel kapcsolatos kibocsátásokat és a bioenergia-alapanyagokból adódó elnyeléseket

Kötelezettségvállalás a zéró kibocsátás mellett

Globális sütőipari vállalatként és a Lantmännen mezőgazdasági vállalatcsoport legnagyobb élelmiszertermelő vállalataként az Unibake-nek különösen nagy felelőssége van a cselekvésben - és mivel az élelmiszertermelés és fogyasztás a üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős globálisan, törekednünk kell arra, hogy csökkentsük lábnyomunkat.

 

Fenntartható beszerzés

Magas szintű üzleti és etikai normákat állítunk fel, küzdünk a korrupció minden formája ellen, valamint elősegítjük a szabad és tisztességes piaci versenyt. Az Etikai kódexünk kiemelten foglalkozik a korrupcióellenes vagy a versenyjogi törvények megsértésével szembeni zéró toleranciával.