Lazacos-spárgás hamburger

A hamburger zsemlék mindkét oldalát megpirítjuk.

A szószhoz összekeverünk 100 g krémsajtot, egy negyed lime levét, sót és borsot, majd megkenjük a zsemléket.

Egy forró serpenyőben vajon megpirítunk 2-3 szál zöld spárgát és egy kis szelet lazacot, közben sóval és borssal ízesítjük.

A hamburger összeállításához az alapra salátakeveréket helyezünk, majd a lazacot és a spárgát is rátesszük. Extra ízekért adhatunk hozzá ecetes lilahagymát is.


Vegán burger sárgarépás feltéttel

Recept és hozzávalók 10 burgerhez:

A kesudió öntethez vízbe áztatunk 450 g nyers kesudiót (legalább 2 órán át). A kesudiót, 6 evőkanál sörélesztőpelyhet, 6 evőkanál citromlevet, sót és borsot beletesszük egy konyhai robotgépbe és pépesítjük, majd apránként hozzáadagolunk kb. 180 ml vizet, amíg a kívánt állagot el nem érjük.

A sárgarépagolyókhoz összeturmixolunk 500 g napraforgómagot, majd 1 kg sárgarépát, aminek levét alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadunk 125 g apróra vágott hagymát, 75 g petrezselymet, 2 gerezd zúzott fokhagymát, 1 kg főtt quinoát, 50 g chia magot, 100 g kukoricakeményítőt, 100 ml szójaszószt, 10 g sót, 10 g borsot, 100 ml napraforgóolajat, és összekeverjük. Kis golyókat formázunk és addig sütjük sütőben, amíg kívül ropogósak lesznek (kb. 25 perc 180°C-on).

Az avokádópüréhez 5 avokádót péppé zúzunk, hozzáadjuk 1 citrom levét és egy csipetnyi sót.

Pirítsuk meg a brioche stílusú hamburgerzsemlék mindkét oldalát, kenjük meg őket kesudiómártással, majd tegyünk rá avokádópürét és szórjuk meg petrezselyemmel! Erre helyezünk 3 répagolyót, és kész is az egészséges vegán répafeltétes burger!

Mexikói burger

Előmelegítjük a grillt, és a hamburger zsemlék vágott oldalát aranyszínűre pirítjuk, majd félretesszük, ezután egy serpenyőben forró olajon átsütjük a húspogácsákat.

A padron paprikát is a serpenyőbe tesszük, és magas hőfokon pirítjuk, amíg felhólyagosodik és elkezd szenesedni, majd néhány csipet sóval megszórjuk.

A hamburger összeállításához megkenjük az zsemle belsejét chipotle szószos majonézzel, ráhelyezünk néhány salátalevelet, a húspogácsát, a tetejére a felszeletelt chorizót, a paprikát és még több majonézt.

Hagymakarikákkal és sült krumplival tálaljuk.

Édes, gyümölcsös burger

Vegetáriánus változat:
Egy forró serpenyőbe brie sajtot teszünk, majd 2-3 percig mindkét oldalát pirítjuk. A Nutellával megkent zsemlére helyezzük, bogyós gyümölcsökkel szórjuk meg, szeletelt epret és barackot teszünk rá, ezután lefedjük a zsemle tetejével. Porcukorral és mentalevelekkel díszítjük.

Vegán változat:
A sajtot karamellizált banánra cseréljük. A serpenyőben 1 evőkanál cukrot hevítünk, amíg aranyszínű nem lesz. A banánszeleteket a serpenyőbe tesszük, és 10 percig karamellizáljuk őket nagyon kis lángon. A banánt a Nutellával megkent zsemlére helyezzük, hozzáadjuk a gyümölcsöket, majd lefedjük a hamburger zsemle tetejével. Porcukorral és mentalevelekkel díszítjük.