Törődünk környezetünkkel

Csökkentjük a környezetre és a természeti erőforrásokra gyakorolt negatív behatásunkat

A Lantmännen Unibake folyamatos fejlesztési programja számos módon csökkenti a vállalat környezetre történő hatását. 

Energia

A fejlesztési program egyik fontos része a jobb energiahatékonyság elérése. Az üzemben használt sütők hőjének újrahasznosításától kezdve a LED-es világítás beüzemeléséig nagy hangsúlyt fektetünk energiafelhasználásunkra. Ma már minden telephelyünkön energiafigyelő rendszer méri a fogyasztást.

Hulladék

A vállalat által termelt hulladék mennyiségének csökkentését több lépésben kívánjuk elérni: termelés, termék, vásárló. A belgiumi sütőipari egységünkben például rendszeres vizsgálatokat végeznek, hogy a beszállított liszt minden esetben megfeleljen a specifikációs elvárásoknak. Ez a folyamat minimalizálja a termelésből fennmaradó hulladék mennyiségét és a minőségi hibák számát. 

A minőségi idő meghosszabbításával és az inspiráló receptek segítségével készült kenyereinkkel arra törekszünk, hogy partnereink és fogyasztóink minél kevesebb hulladékot termeljenek a termékek tárolása során.

CO2

Az energiahatékonyság javításával és a hulladék mennyiségének csökkentésével támogattuk a Lantmännen Csoport azon célkitűzését, hogy 2020-ig a 2009-es év eredményéhez képest 40%-kal szorítsuk vissza a vállalat szén-dioxid kibocsájtását. Tekintve, hogy a Lantmännen már a 2015-ös évben elérte a -40%-os eredményt, az új cél a további 40%-kal, tehát 2020-ig összesen 80%-kal történő csökkentés volt. Vállalatunk németországi egysége volt az első, ahol  szénlábnyom elemzést végeztünk.

Beszerzés

Az átláthatóság a nyersanyagok nyomon követésével kezdődik. Célunk, hogy alapanyagainkat fenntartható fejlődésből szerezzük be. Ez magába foglalja a (fenntartható gazdálkodásból származó) pálmaolajat a margarinban és a vajban, valamint a pekándiót péksüteményeinkben.